Geplaatst op 2 Reacties

In Memoriam Sjoerd Link

Onderstaande teksten verschenen op internet in de dagen na het overlijden van Sjoerd Link. Groeten heeft ze verzameld en hieronder geplaatst.

‘Ik kwam, ik was, ik ben geweest’

www.vandaag.nl Gepubliceerd op 06 december 2012

Sjoerd Link 1933 – 2012Ik kwam, ik was, ik ben geweest- aanhef overlijdensadvertentie Sjoerd Link -De tekst uit de aanhef roept de vraag op of  de op 3 december jl. overleden Sjoerd Link ook heeft overwonnen. ‘Ja’, durf ik wel te zeggen, ‘Sjoerd heeft in ieder geval zichzelf overwonnen.’

Als jonge dertiger schudde hij eens met z’n hoofd, dacht ‘wat ben ik nu eigenlijk, een dooie boekhouder of een mensenmens met alles erop en eraan (?)’, wist het antwoord eigenlijk allang en besloot vormingswerker te worden. In z’n achterhoofd begon toen heel voorzichtig een theaterlampje te gloeien. Volgens het cliché is de rest geschiedenis. Via het vormingswerk kwam hij in de wereld van het amateurtoneel terecht en toen hij daarin naam had gemaakt, richtte hij in Bobeldijk z’n eigen  theater op. Sjoerd is er geweest, weet niet alleen zijn familie, zijn leven is niet onopgemerkt gebleven, zeker niet bij de liefhebbers van amateurtoneel in oostelijk West Friesland.

De bekendheid van Sjoerd Link in West Friesland had vooral van doen met het theater dat hij van een bollenschuur had gemaakt. De officiële opening ervan vond plaats in oktober 1985. Voor die tijd had Studio 88 zijn waarde al bewezen als repetitieruimte. In de jaren na de opening ontwikkelde de toneelschuur zich aanvankelijk ongemerkt tot een accommodatie waar voorstellingen voor kinderen werden gehouden.

Vanaf het begin streefde Sjoerd ernaar om elke week met een berichtje over Studio 88 in de krant te komen. ‘Naamsbekendheid, daar begint het mee’, was zijn vaste overtuiging. De tijd gaf hem daarin gelijk. || Eind jaren zestig van de vorige eeuw was vormingsleider Sjoerd in z’n vrije tijd gangmaker van jeugdclub De Schakel in Zwaag. Toneelspelen was één van de activiteiten waarmee hij de leden van de club aan zich bond. Ze repeteerden en voerden toneelstukken op als Traliën trekken (Roger Pieters), Op weg naar Tar (Fernando Arrabal) en Een slok aarde (Heinrich Böll). De eigenwijze jeugdclubleden deden of ze de stukken begrepen – een zinnetje als ‘Het gaat er om te weten waar de wind vandaan komt’, vroeg natuurlijk wel om enige discussie – en speelden er lustig op los. Aan Op weg naar Tar deed mijn vriendinnetje mee en bij één van de uitvoeringen van het stuk maakte ik daarom kennis met Sjoerd. Bij Een slok aarde behoorde ik tot de spelersgroep. Toen het Westfriese amateurtoneel in de gaten kreeg dat die Link uit de Wieringstraat in Zwaag aardig kon regisseren wisten ze de weg naar zijn voordeur te vinden.

Voor zover ik weet hebben de toneelverenigingen Tonegido (Westerblokker), De Rozenstruik (Oostwoud), Kunst Adelt Het Leven (Venhuizen) en Het Mosterdzaadje (Wijdenes) volop van zijn bevlogenheid en vakmanschap geprofiteerd. Bij Tonegido heb ik in het inmiddels gesloopte Dorpshuis op de hoek Westerblokker/Kolenbergstraat nog een aantal keer onder zijn regie meegedaan. In de eenakter Fietsen in het donker (Kees Holierhoek) waagde Sjoerd zich als meespelende regisseur zelf op het toneel. Op de foto met het finishdoek staat hij rechts. In 1978 verhuisde hij naar een huis met bollenschuur in Bobeldijk. De verhuizing was de beslissende stap op zijn weg naar een leven als zelfstandig theaterman. In de periode tot aan de opening maakte hij met  toneelgroep Toverlink voorstellingen waarmee hij stad en land kon afreizen. Met Een draad in het donker (Hella S. Haasse) had hij bij tal van plaatselijke afdelingen van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen succes. De eigen productie M’n lieve Herbert liet zich moeilijker verkopen. Tot aan de opening van Studio 88 werd ik met regelmaat bij zijn plannen betrokken. Na die tijd bezocht ik zijn studio zo nu en dan om er met een eigen groep te repeteren. In de winter van 1987 hielp Sjoerd me met het verhuizen van Zwaag naar Wijdenes. Het was eerlijk gezegd vooral zijn toneelbus die ik toen nodig had. Sindsdien bleef ons contact beperkt tot toevallige ontmoetingen op parkeerplaatsen en in winkelstraten. Bij zulke ontmoetingen hikte de tijd en raakten onze agenda’s in de war.

De groepsfoto – gemaakt in de toneelschuur – betreft het gezelschap dat Een draad in het donker speelde. Sjoerd zit helemaal rechts in de middelste rij. Zijn meer dan trouwste medewerker Jenny van der Vuurst staat met hoofdschaduw achteraan in het midden. Rechts naast haar staat ondergetekende.

Mindert Mulder

 

Aardige theatermeneer van Studio 88 overleden

4-12-2012 Sjoerd is niet meer

Doek valt voor oprichter Sjoerd Link van Studio 88
 • Doek valt voor oprichter Sjoerd Link van Studio 88
 • Rouwadvertentie Sjoerd Link

Gepubliceerd: 04-12-2012

HOORN / BOBELDIJK – “In de nacht van zondag op maandag 3 december 2012 is Sjoerd overleden.  Een markante theaterman is niet meer. Rust zacht Sjoerd.” Ik Google even na het lezen het berichtje in de krant en kom op “Groeten uit Bobeldijk” deze inleidende tekst tegen. Opnieuw moet ik even slikken.Ik had mijn, nu nog erg jonge, kinderen graag nog eens naar zijn Kindertheater Studio 88 gebracht en theater laten snuiven. Ik had Sjoerd al een tijd niet meer gezien, misschien wel een jaar. Wist dat hij ziek was, maar toch schrik ik van het bericht. Want Sjoerd was simpelweg zo’n aardige vent, zo innemend, zo uniek.Flarden schieten door mijn hoofd terwijl ik, een kind van 51, tranen voel komen. Ik zie zijn oude theaterbus, zie zijn loopje, zie hem weer zweten toen hij in 1994/95 op onze warme museumzolder zijn kindertheater inrichtte, sleepte met houten kratten, luidsprekers, gordijnen, lampen en poppen voor zijn schimmenspel. Ik zie hem weer, een beetje gebogen, achter het doek vandaan komen en zijn gasten, kinderen van 3 tot 7 jaar, verwelkomen. Met open mond luisteren ze naar het inleidende praatje van de theatermeneer.

Theater ruik je. Zegt mijn vrouw. En Studio 88, inderdaad aan de Bobeldijk 88, was zo’n theatertje met geur, liefde voor het vak, liefde voor kinderen. Ik ben er meerdere malen geweest, ook met kinderen, maar dan van anderen. Zie de bankjes, het koffiehoekje. Herinner mij het huisje van Sjoerd dat naast zijn theatertje stond. Denk aan Jenny waarmee hij vele voorstellingen maakte. Hun eigen Theater Toverlink was de grootste gebruiker van Studio 88, een voormalige bollenschuur naast zijn huis.

In 2000 was het voor Sjoerd te veel. Hij moest het runnen van het theater aan anderen overlaten of de boel sluiten. Hij was op, een burn-out. Een groep vrijwilligers heeft Studio 88 gelukkig nog een tijd gerund en Sjoerd bleef beschikbaar voor hulp. In 2008 sloten de deuren definitief, een andere plek voor het kindertheater werd niet gevonden. En zeker niet zo’n allrounder als Sjoerd die er helemaal voor ging.

Sjoerd heeft jaren voor zijn kindertheater geleefd. Met plezier want hij genoot van ‘zijn kinderen’. Ik heb op mijn beurt genoten van Sjoerd. Een mooi mens. En nu is hij, die ook zo vaak als Sinterklaas op pad ging, begin december op 79-jarige leeftijd van ons heengegaan. In het Hospice Hoorn. Dag Sjoerd!

(DOEK VALT)
(APPLAUS)

Hans Stuijfbergen

PS: Kom op onze eigen site mooi stukje historie over Sjoerd’s theater tegen:
http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-69873/nieuws/valt_het_doek_definitief_voor_theater_88.html

Reacties

 •  HANS STUIJFBERGEN   09-12-2012 21:42:55
  Goed om te lezen dat nog iemand stilstond bij het overlijden van Sjoerd. Lees hier een bijdrage van Mindert Mulder:www.vandaag.nl/hoorn/jouwnieuws/article19438813.ece/Ik-kwam-ik-was-ik-ben-geweest
 •  MARK LEEK   05-12-2012 00:29:18
  Jeetje, dat is dan wel even schrikken. Ik wens familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte in deze voor hem zo speciale tijd.
  Mijn mooiste herinnering aan Sjoerd gaat al wel een jaartje of 15 terug. Sjoerd was ’onze’ Sinterklaas op het Ooievaarsnest waar ik werkte. Sjoerd was altijd wel in voor een mooie aankomst. Dat jaar bedachten we dat er problemen waren met de pepernoten, een piet die het op zijn geweten had en zoek was. Sjoerd was er al voor schooltijd. Niks aankomst met veel bombarie; nee hij zat al in school, op het podium, achter zijn bureau. Druk te bellen, werkmijter op, benen op tafel. De kinderen kwamen naar binnen en wisten niet wat ze zagen. Sjoerd vond het geweldig. ”Weer eens wat anders”! We hebben er erg van genoten.Zo rond ’zijn’ Sinterklaastijd toch een beetje gestorven in het harnas.
 •  REDACTIE   04-12-2012 23:45:07
  Historie Stichting Theater 88Er was eens een man genaamd Sjoerd Link en op een gelukkige dag in 1977 ontdekte die man in een klein dorpje onder de rook van Hoom een leegstaande bollenschuur en een daarbij behorend huisje. Deze Sjoerd zag in de schuur en het huisje de mogelijkheid om zijn droom te verwezenlijken. Na een bezoek aan de burgemeester van Berkhout, (in die jaren sprak men nog van de gemeente Berkhout) bleek dat vanuit de gemeente geen bezwaar zou worden gemaakt als de bollenschuur aan de Bobeldijk 88 zou worden omgetoverd tot een repetitieruimte voor theatergezelschappen met mogelijkheden voor een echt klein theater. De gemeente stelde echter een voorwaarde: ”Kom nooit om subsidie aankloppen bij de gemeente”
  Deze toezegging was voor Sjoerd voldoende om schuur en huis te kopen en hij begon te bouwen aan zijn theaterdroom.Maar hoe komt een mens erbij om zoiets te willen? Sjoerd was regisseur van verschillende toneelgezelschappen in West-Friesland. Gezien het karakter van de dorpsverenigingen ging de belangstelling vooral uit naar het spelen van kluchten en blijspelen. Het repeteren in een dorpscafé was lang niet altijd een pretje: een feestje, een bruiloft, carnaval, Floralia of wat al niet meer was reden om de toneelvereniging te verbannen naar elders. En dan moest er gerepeteerd worden in een schoollokaal of in een kantoor van de bank of gewoon in een grote woonkamer. Kortom, ongewenste improvisatie. Deze beperkingen waren de belangrijkste drijfveer om STUDIO 88 te beginnen. Een ander repertoire en een ruimte speciaal voor theateractiviteiten. Aan het werk dus.

  De repetitieruimte was snel ingericht, Maar voordat er een echt theater stond, waren we 7 jaar verder.
  De opening vond plaats op 6 oktober 1978. De eerste produktie was ’Een draad in het donker” van Helle S. Haase, met spelers uit geheel West-Friesland. Daarna volgde een eigen produktie, ’M’n lieve Herbert. Deze voorstellingen werden gebracht door Toneel Vereniging LINK (TOVERLINK). Aangezien het heel veel moeite ’kostte om deze voorstellingen aan betalende bezoekers te presenteren, werd ook gestart met kindertheater. Nog eenmaal werd met de voorstelling ’Picknick op het slagveld’ van Arrabal een uitstapje gemaakt naar het jaarlijkse eenakterfestival. Daarna is Toverlink zich volledig gaan toeleggen op kindertheater.

  Het spelen voor kinderen bleek zeer succesvol. Na aanvankelijk met zes acteurs te zijn gestart, bleven tenslotte Jenny van der Vuurst en Sjoerd Link samen over. Er werd veel in andere theaters gespeeld en het geld dat daarmee binnen kwam, diende voor de inrichting en de exploitatie van het eigen theater.

  Op 5 oktober 1985 was het eindelijk zover. Het theater was klaar en de officiële opening werd verricht door Nico van Gelderen, de toenmalige directeur van Schouwburg Het Park in Hoorn. Natuurlijk is een theater pas echt een theater als er ook voorstellingen plaats vinden en in 1986 ging voorzichtig kindertheater Toverlink van start, met aanvankelijk eenmaal per maand een voorstelling. Vanwege het succes werd, al snel voor meer voorstellingen besloten. In 1987 waren het er al 17.

  Lees de rest via de link onder bericht.

Valt het doek definitief voor Theater 88?

ingevoerd op 2-11-2007

Gepubliceerd: 02-11-2007

In de kerstvakantie viert de Stichting Theater 88 haar 20-jarig jubileum en, als donderslag bij heldere hemel, is deze week bekend geworden, dat de jubileumweken ook de afscheidsweken zullen gaan worden van het knusse, kleine kindertheater. Studio 88, het gebouw waar de voorstellingen plaatsvinden, stopt ermee.Het bestuur is uitermate teleurgesteld en verdrietig. Al vele jaren worden er ruim 40 voorstellingen per jaar georganiseerd voor vele duizenden kinderen, met man en macht is altijd geprobeerd om een gevarieerd en professioneel aanbod te combineren met een lage entreeprijs. En vanaf januari a.s. is het voorbij ….

Vanzelfsprekend gaan we uitzien naar een nieuwe locatie. Het kindertheater is echter zo nauw verweven met de Bobeldijk (vele vrijwilligers, donateurs en sponsors wonen er), dat een locatie buiten de Bobeldijk neer komt op het opzetten van een geheel nieuwe organisatie. Het bestuur heeft twijfels over die mogelijkheid, maar zegt niet op voorhand nee.

Historie Stichting Theater 88
Er was eens een man genaamd Sjoerd Link en op een gelukkige dag in 1977 ontdekte die man in een klein dorpje onder de rook van Hoom een leegstaande bollenschuur en een daarbij behorend huisje. Deze Sjoerd zag in de schuur en het huisje de mogelijkheid om zijn droom te verwezenlijken. Na een bezoek aan de burgemeester van Berkhout, (in die jaren sprak men nog van de gemeente Berkhout) bleek dat vanuit de gemeente geen bezwaar zou worden gemaakt als de bollenschuur aan de Bobeldijk 88 zou worden omgetoverd tot een repetitieruimte voor theatergezelschappen met mogelijkheden voor een echt klein theater. De gemeente stelde echter een voorwaarde: ”Kom nooit om subsidie aankloppen bij de gemeente”
Deze toezegging was voor Sjoerd voldoende om schuur en huis te kopen en hij begon te bouwen aan zijn theaterdroom.

Maar hoe komt een mens erbij om zoiets te willen? Sjoerd was regisseur van verschillende toneelgezelschappen in West-Friesland. Gezien het karakter van de dorpsverenigingen ging de belangstelling vooral uit naar het spelen van kluchten en blijspelen. Het repeteren in een dorpscafé was lang niet altijd een pretje: een feestje, een bruiloft, carnaval, Floralia of wat al niet meer was reden om de toneelvereniging te verbannen naar elders. En dan moest er gerepeteerd worden in een schoollokaal of in een kantoor van de bank of gewoon in een grote woonkamer. Kortom, ongewenste improvisatie. Deze beperkingen waren de belangrijkste drijfveer om STUDIO 88 te beginnen. Een ander repertoire en een ruimte speciaal voor theateractiviteiten. Aan het werk dus.

De repetitieruimte was snel ingericht, Maar voordat er een echt theater stond, waren we 7 jaar verder.
De opening vond plaats op 6 oktober 1978. De eerste produktie was ’Een draad in het donker” van Helle S. Haase, met spelers uit geheel West-Friesland. Daarna volgde een eigen produktie, ’M’n lieve Herbert. Deze voorstellingen werden gebracht door Toneel Vereniging LINK (TOVERLINK). Aangezien het heel veel moeite ’kostte om deze voorstellingen aan betalende bezoekers te presenteren, werd ook gestart met kindertheater. Nog eenmaal werd met de voorstelling ’Picknick op het slagveld’ van Arrabal een uitstapje gemaakt naar het jaarlijkse eenakterfestival. Daarna is Toverlink zich volledig gaan toeleggen op kindertheater.

Het spelen voor kinderen bleek zeer succesvol. Na aanvankelijk met zes acteurs te zijn gestart, bleven tenslotte Jenny van der Vuurst en Sjoerd Link samen over. Er werd veel in andere theaters gespeeld en het geld dat daarmee binnen kwam, diende voor de inrichting en de exploitatie van het eigen theater.

Op 5 oktober 1985 was het eindelijk zover. Het theater was klaar en de officiële opening werd verricht door Nico van Gelderen, de toenmalige directeur van Schouwburg Het Park in Hoorn. Natuurlijk is een theater pas echt een theater als er ook voorstellingen plaats vinden en in 1986 ging voorzichtig kindertheater Toverlink van start, met aanvankelijk eenmaal per maand een voorstelling. Vanwege het succes werd, al snel voor meer voorstellingen besloten. In 1987 waren het er al 17.

Maar men wilde meer. De gemeente Berkhout was inmiddels opgegaan in de gemeente Wester-Koggenland en voor de nieuwe gemeente golden nieuwe regels en afspraken. Voor dit gemeentebestuur was subsidie voor het kleine theater bespreekbaar. Mede daarom werd in 1987 de Stichting Theater 88 opgericht. Deze stichting werd verantwoordelijk voor de organisatie van de kindervoorstellingen. Niet alleen Toverlink speelde in STUDIO 88, maar er werden nu ook gastspelers en groepen van elders uitgenodigd om op te treden voor een groeiend publiek. Alle voorstellingen werden en worden gespeeld door beroepsartiesten of door zeer goede semi-professionele spelers. Want Stichting Theater 88 en STUDIO 88 voeren kwaliteit hoog in het vaandel.
Inmiddels vinden er gedurende het theaterseizoen vrijwel iedere zondag voorstellingen plaats voor kinderen. Ook in de schoolvakanties tussen september en april worden zeer regelmatig voorstellingen gegeven.

Ondanks, of misschien wel vanwege het grote aantal activiteiten, is het moeilijk de financiën rond te krijgen, Dit lukt alleen dankzij een jaarlijks subsidie van de gemeente Wester- Koggenland, investeringsbijdragen van b.v het Anjerfonds, bijdragen van donateurs en vrienden en vooral heel veel zelf- werkzaamheid en ongelimiteerde inzet van betrokkenen.

In 2000 besloot Sjoerd Link, gedwongen door ziekte, een punt te zetten achter al zijn activiteiten voor de stichting. Hij zag zijn levenswerk verloren gaan en plaatste, ten einde raad, een oproep voor vrijwilligers in diverse dag- en weekbladen. Ruim 25 mensen reageerden en vandaag de dag wordt de stichting gerund door deze vrijwilligers. Het theater, Studio 88, blijft van Sjoerd Link, maar de organisatie van de voorstellingen wordt gedaan door de vrijwilligers. Waarom ze zich zo inspannen? Gewoon, omdat ze bezeten zijn van theater. Maar vooral ook omdat zo kinderen op jonge leeftijd, nu al vanaf 2 1/2 jaar, in contact komen met goed levend theater. Niet alleen met poppenspel. maar ook met bewegingstheater, goochelshows, toneel en schimmenspel. zodat kinderen kennis maken met de magie van theater en ’en passant’ culturele bagage opdoen die later wellicht van pas komt. Zij zijn het ook die straks makkelijker andere theaters zullen bezoeken, omdat ze al vertrouwd zijn met de werkelijkheid en de fantasie van het theater.

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Aan komen lopen

Hallo Groeten uit Bobeldijk, misschien iets voor op de site:
Rond Bobeldijk 25 is dit weekend een jong katje (6 maanden tot 1 jaar) aan komen lopen.
Bij navraag bij de diverse buren, blijkt dat hij niet uit de directe omgeving komt.
Is er iemand een jonge kat kwijt op Bobeldijk??
Zie ook bijgevoegde foto’s.
Voor informatie 06-15404529 of 06-20888428.
Met vriendelijke groet,
Bob 25
Geplaatst op Geef een reactie

Sjoerd Link

In de nacht van zondag op maandag 3 december is Sjoerd overleden.  Een markante theaterman is niet meer.

Rust zacht Sjoerd

***************************************************

Het gaat niet goed met Sjoerd Link.

De grondlegger van het roemruchte kindertheater Studio 88 aan de Bobeldijk is ernstig ziek en er is geen enkele hoop op genezing. Zelf heeft hij hier vrede mee. Hij heeft geen angst voor wat gaat komen ; hij vindt het eerder spannend.

Hij heeft besloten dat het te zwaar en te eenzaam is om alleen in zijn huisje op de Bobeldijk te blijven. Hij krijgt wel alle zorg en bezoek, maar hij heeft nu echt behoefte aan iemand om hem heen voor de hele dag. Daarom is hij vanmorgen met de ziekenauto naar het Hospice in Hoorn gebracht.

Als theaterman in hart en nieren ontvangt hij graag bezoek (wel van tevoren even bellen), ook een kaartje zal hij zeer zeker weten te waarderen.

Geplaatst op Geef een reactie

Aangereden

Er is zojuist een poes aangereden bij ons voor de deur (Bobeldijk 4a). Het beestje heeft het helaas niet overleefd. De automobilist heeft de dierenambulance gebeld die de poes heeft opgehaald.

Het is een zwart grijze poes (schildpad) met witte pootjes en een wit befje. Ik weet niet van wie zij is.

Eigenaar kan contact opnemen met mij. Ik heb de gegevens van de dierenambulance en de automobilist. Je kan ook direct contact opnemen met Amivedi – www.amivedi.nl.

groet, Joke no 4a