“Het belang van den boer”

Via een oud imagekranteartikeltje trof groetenuitbobeldijk op internet een propogandafilm aan uit 1940 met daarin een rol voor coöperatieve zuivelfabriek “De goede verwachting” in Bobeldijk. Het is wel even doorzetten -want tegenwoordig wordt een dergelijke boodschap in luttele seconden gebracht- maar ergens halverwege het filmpje (v.a. 23:50) moet het de Bobeldijker fabriek zijn die in volle werking is te zien. Enorm leuk, en de grote vraag is natuurlijk, zien we ook nog bekenden?

Tekst van Geschiedenis24 :
Film van de Algemene Nederlandse Zuivelbond, waarin stapsgewijs de ontwikkeling geschetst wordt in de zuivelindustrie van produktie door kleine veeboeren tot die door coöperatieve zuivelfabrieken. Leidraad vormen de geënsceneerde gesprekken van een boer met andere boeren in een café en later met zijn werknemers, als hij overgegaan is tot de oprichting van een coöperatie en uiteindelijk directeur wordt van een grote coöperatieve zuivelfabriek. Hij hamert voortdurend op het feit dat het belang van de boer gelegen is in coöperatie en somt voorbeelden op van de situatie in verschillende gewesten en ontwikkelingsstadia. De gesprekken worden telkens geïllustreerd met shots van het boerenleven in Nederland.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. marco schreef:

    het is inderdaad even doorzetten , maar een prachtige film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.