Bobeldijk 69, De Goede Verwachting

Van Fotoarchief Bobeldijk

(uit boek Aurora-Opmeer *)

Dinsdagavond 17 januari 1961 zitten vijf jonge boeren, leden van de coöp. Zuivel-fabriek ‘De Goede Verwachting’ in Bobeldijk om de tafel met het dagelijks bestuur van ‘Aurora’. Frans Peetoom, Slem Moeyes, Ab Nobel, Cor Koeman en Maarten de jong zeggen te vrezen dat een kleine zuivelfabriek ‘het snelle tempo van de techniek niet meer kan volgen’. Zij willen graag zekerheid waar in de toekomst hun melk naar toe kan gaan. Voorzitter Klaas Koomen en directeur De Graaf voelen echter nog niet voor het opgeven van hun fabriek. De vijf boeren krijgen het advies mee het gesprek in eigen kring gaande te houden.

Vrijdag 3 februari zit het bestuur van ‘De Goede Verwachting’ al om de tafel met het dagelijks bestuur. ‘Mocht het tot een fusie komen, dat zal ‘Aurora’ niet bereid zijn de melk die Bobeldijk ophaalt bij boeren in het gebied van ‘De Combinatie’ in de Beemster naar Opmeer te laten komen’.

De besprekingen worden voortgezet, verlopen in een goede sfeer. Op 8 juni deelt directeur De Jong het bestuur mee dat een optimale benut­ting van de verwerkings-capaciteit, zowel in ‘Aurora’ als in ‘Excelsior’, de aanvoer van meer melk noodza-kelijk maakt. Het contakt met o.m. Bobeldijk wordt geactiveerd.

Op 13 december maakt directeur De Jong melding van onrust bij o.a. ‘De Goede Verwachting’: ‘er verdwijnt al personeel en ‘De Prinses’ – Ursem – werft onder leden en leveranciers. Enkele veehouders zijn al vertrokken’.

De leden van ‘De Goede Verwachting’ spreken zich in zeer grote meer­derheid uit voor een samengaan met ‘Aurora’. Zij wenden zich af van ‘De Combinatie’.
Op 29 maart 1962 krijgen de leden van ‘Aurora’ het voorstel tot overname van de fabriek in Bobeldijk voorgelegd. Directeur De jong:
‘Een behoorlijk gebouw, waarin zo’n 7,5 miljoen kg. melk wordt verwerkt. Zij hebben daar de ontwikkeling bijgehouden en jaarlijks voldoende afgeschreven. Er zijn 15 goede woningen bij inbegrepen’. De vergadering stemt unaniem in met de overname van ‘De Goede Verwachting’ – met lusten en lasten – m.i.v. het komende boek-jaar. Het is nodig dat de fabriek nog enige tijd in produktie blijft. Op 4 november 1962 wordt er de laatste kaas geproduceerd.

* Bron: Aurora Opmeer een zonsondergang Volkert J. Nobel Stolphoevereeks XVIII
Historisch Genootschap “Oud West-Friesland” 1993 http://www.westfriesgenootschap.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. oosterloo schreef:

    Bedankt voor de mooie serie foto’s van Bobeldijk,Hier hebben wij in de vijftiger jaren onze start gemaakt als werknemer aan de zuivelfabriek De Goede Verwachting.
    Eerst was ik in de kost bij Fam Kamminga in die tijd de kruidenier van het dorp.Wat later kregen we de bedrijfs woning recht tegen over de fabriek,welke nu gesloopt is en een groot landhuis staat.We gingen ieder voorjaar nog een dag terug uit het Groningerland om naar ons eerste stekkie te kijken en genieten van de tulpen velden in de omgeving.Bewaren er beide nog hele mooie herrinneringen aan.een foto hebben we nog altijd van onze eerste woning.met hart groeten Fam Oosterloo thans in Delfzijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.