Bobeldijk 34 (Welgelegen)

Jos van Tilburg, beter bekend als de rode baron stuurde enkele foto’s -inclusief jaartallen-  van Bobeldijk 34, “Welgelegen”
In de jaren 50 werd de gevel aangepast, maar bleven de gordijnen ….

Hoe het kwam dat de boerderij plaats heeft gemaakt voor een nieuwe woning is mij niet bekend. Misschien dat u het weet?

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Jos van Tilburg schreef:

  Uit de as en op de puinhopen herrezen van de in vlammen opgegegane stolp “Welgelegen” staat sinds 1967 op nr.34 een bungalow. De bewoners ;
  van 1967 tot 4-11-1980 : Willem Uitentuis en J.Uitentuis-Scheer
  van 4-11-1980 tot 21 oktober 1999 ; Willem Staal en A.W. Struik
  van 21 oktober 1999 tot heden ; Jos en Toska van Tilburg
  De huidige bewoners hebben de naam “Uit…en thuis” toegevoegd,
  het laat zich raden waarom…
  Over de oorzaak van de brand doen 2 versies de ronde ;
  1. blikseminslag
  2. brandend peukie van een dakdekker
  Het zal wel een mysterie blijven, maar wie het weet mag het zeggen.

 2. Hans Hellendoorn schreef:

  Ik meen dat Siem Wit mij eens verteld heeft dat er 2 boerderijen tegelijk in vlammen zijn opgegaan op die plek. Er zou blikseminslag zijn geweest aan de ene kant van de weg (zuid of noord weet ik even niet) waardoor brand ontstond. De Vonken sloegen door de harde wind over naar de overkant van de weg waardoor ook daar een boerderij afbrandde. de 2 huizen aan de overkant van de weg zijn ongeveer uit dezelfde periode (Nobel), dus dat zou kunnen kloppen.

 3. Cor Nobel schreef:

  Het was de boerderij van mijn opa. Er waren dakdekkers aan het werk en we vermoeden, maar dat is nooit uitgezocht, dat door die werkzaamheden iets is blijven smeulen. Hoe dan ook de boerderij kwam in de brand en omdat het hard waaide vloog het gloeiende riet ook naar Bobeldijk 33. Ook deze boerderij vatte vlam.
  Het waaide zo hard dat zelfs in Wognum nog stukjes riet van de boerderijen werd teruggevonden.

 4. Jos van Tilburg schreef:

  Hans Hellendoorn en Cor Nobel hebben met hun bijdragen het mysterie helaas niet eensluidend uit de wereld kunnen helpen.
  Het verhaal van Cor lijkt mij de meest aannemelijke, dus misschien toch dat brandende peukie !!
  Wat ik graag zou willen weten, mogelijk weet Cor dat, is de exacte datum waarop beide boerderijen afbrandden en de naam van de boerderij op nr. 33 en ook wie op dat moment de bewoners
  van nr.33 en 34 waren (namen). Is er ook meer bekend over de mogelijke burenhulp en waar bijvoorbeeld het vee is opgevangen ?
  Wordt vervvolgd…..???

 5. Wilko schreef:

  De boerderij was van de familie Uitentuis de opa van Cor en Wim Nobel. De familie Uitentuis woonden op 34 en op nr 33 de familie A L Nobel ( vader en moeder van Wim en Cor). De dochter van de familie Uitentuis van nr 34 is getrouwd met A L Nobel die op nr 27 woonden en op de boerderij op nr 33 gingen wonen ( Zonnehoeve) Door de brand van toen zijn de 2 boerderijen samengevoegd op nr 33. Later heeft Wim Nobel zijn huis tussen zijn ouders en de boerderij gezet op nr 31 en woont er nog. Cor is in de boederij gegaan en vader en moeder gingen naar nr 27 toen omaatje Nobel overleden was Mevr Nobel – Uitentuis woont nu nog steeds in het huis op nr 27

 6. Jan Peereboom (geboren Bobeldijk 61) schreef:

  De boerderijen zijn verbrand op 6-3-1967. Dit heeft toen ook in de krant (Dagblad voor West-Friesland) gestaan.
  De oude gemetselde “dakkapel” van nr. 34 (Uitentuis) is gesloopt na de februaristorm van 1953. Hij was er nog net niet afgewaaid, maar men vertrouwde de constructie niet meer en besloot hem te vervangen door een kleiner exemplaar.
  Overigens heette de boerderij toen ook al “Welgelegen” zoals ook te lezen valt op de foto met het bruidspaar. Mevrouw Nobel-Uitentuis weet misschien wel wie de naam op het huis heeft gezet en wie het bruidspaar is.
  De boerderij werd overigens gebouwd rond 1871. Voor die tijd stond er ook al een boerderij. Deze stond westelijk van de “1871”-boerderij, vlak naast de brug en pal op de weg. Op het erf van deze oude boerderij zijn restanten van wandtegels en aardewerkscherven gevonden die er op wijzen dat er reeds halverwege de 17e eeuw een huis stond.

 7. Gre Deltscheff-Uitentuis schreef:

  Als een dochter van Willem Uitentuis en Johanna Uitentuis-Scheer, nu wonende in Colorado, V.S., was het voor mij een grote verrassing, via de Internet, de oude fotos van onze boerderij “Welgelegen” te zien. Mijn ouders hadden plannen gemaakt in het voorjaar 1967 ons voor de eerste keer in de V.S. te bezoeken toen een maand daarvoor hun huis afbrandde. Na van de eerste schrik bekomen te zijn, en de zaken wat in orde gebracht hadden, besloten ze toch de reis door te zetten, natuurlijk met een geheel nieuwe garderobe want alles was verbrand. Het bruidspaar op de foto was m’n jongste zus Lies en haar man. Het jaartal was gemetseld in de schoorsteen en zover ik me kan herinneren was het 1867. Leuk dat jullie de geschiedenis van de boerderijen vast leggen.

  Willem Uitentuis en gezin kwamen in het voorjaar van 1944 naar Bobeldijk. Wij woonden in de Beemster (achter de dijk) maar in 1944 de Duitsers braken de dijk open in plaatsen en ons land raakte onder water met een meter of zo. M’n grootouders, Piet en Neeltje Uitentuis-Bakker, boerden op ‘Welgelegen’ en wij en ons vee kwamen bij hun ‘inwonen’. M’n grootouders stierven binnen een jaar en zo bleven wij daar wonen.

 8. Rene Blokker schreef:

  Beste Jan Peereboom,
  Wat weet jij van het café van Dirk Blokker uit Bobeldijk.
  Het moet omstreeks 1905 geweest zijn dat hij het Stationskoffiehuis de Vriendschap in bezit had of pachte?
  Graag hoor ik hoe ik daar achter kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.