Nieuwe foto’s in album Bobeldijk

Er zijn weer diverse nieuwe foto’s in het fotoarchief opgenomen. O.a :

 • de bouw van nr. 82 van J.Morit, een voor die tijd (en nog steeds) bijzonder uitziende woning,
 • de slachterij / vleeschouwerij (ontbreekt hier een h, is de “c” overbodig?) van Cornelis Koster (nr. 85) omstreeks 1920. Overigens werd in 1924 een vergunning verleend aan Cornelis Koster om een elektromotor voor aandrijving van de gehaktmolen in de slagerij te plaatsen. Dat kon toen ; het electriciteitsnet van het gemeentelijk energiebedrijf was nog niet zolang geleden aangelegd (raadsbesluit van 14 juli 1916)
 • een foto in ca. 1910 genomen ter hoogte van de Slagterslaan, oostwaarts. Naast het feit dat deze foto een beeld geeft van het “dagelijks leven” is op de deze foto is ook goed te zien hoe de Bobeldijk in die tijd “bevloerd” was. In het midden een “voetpad” van keien en aan beide zijkanten  iets wat lijkt op grind of schelpen.

Bron : Westfriesarchief.nl / C.J. Morit

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Rene Blokker schreef:

  Zijn er ook foto’s beschikbaar van het cafe van Dirk Blokker ?
  Of ook foto’s van Dirk Blokker en Jantje Gool uit die tijd?
  Graag een berichtje.

 2. ronald schenk schreef:

  Hoi Frank, ik reageer even op de foto. Weet je zeker dat dit nr 85 is?
  Wat ik weet vanuit het verleden dat op nr 85 slager Scheerman is begonnen. Het huis dateerd uit 1907 en Scheerman heeft eringezeten tot de jaren 60. Wellicht dat Herman Groot dit kan bevestigen die heeft hier nl naast gewoond. Welk huis dit dan wel moet zijn weten misschien anderen. Wel leuk trouwens al die oude foto’s, ik ga toch maar eens grasduinenen in het westfries archief. Groeten Ronald.

 3. frank schreef:

  Nee, dat weet ik niet zeker, maar het is wel heel waarschijnlijk. Wat ik weet is dat C.Koster in 1924 een vergunning kreeg voor “Plaatsing elektromotor voor aandrijving gehaktmolen in slagerij”. In 1930 3n 1931 vroeg J.Scheer (die overigens in een 3-wielige Messerschmidt auto reed) vergunningen aan voor koelcel en slachtplaats. Dit was op hetzelfde huisnummer (85 / D40) én hetzelfde kadastraal nummer.

 4. annet staal-koster schreef:

  Beste Ronald,
  het is echt jou huis!! Ik heb er 21 jaar tegenover gewoond.
  Toen ik geboren ben in 1958 woonde slager Jan Scheer en zijn vrouw Geertje Kooi er met hun kinderen Hennie, Henk en nog een zus.(kan niet op haar naam komen, morgen even aan m’n moeder vragen ha, ha) Dat er voor de fam. Scheer een naamgenoot van me heeft gewoond, dat wist ik niet.
  groet Annet Staal-Koster

 5. ronald schenk schreef:

  Hoi, Annet en Frank,
  Bedankt voor jullie reactie.
  Leuk dat het toch mijn huis betreft. Niet geweten dat inderdaad voor Jan Scheer ene Koster ook eigenaar is geweest.
  Een van de dochters van Jan Scheer is bij mij, een jaar of twee geleden, even op bezoek geweest. Ze zou nog een keer langs komen als ze weer in de gelegenheid was. Zij melde mij toen dat ze in dit huis geboren was, een vrouw van rond de 80. Dus dat klopt.
  Groeten Ronald.

 6. annet staal schreef:

  Nee Frank,
  niet Jan Scheer reed in de driewielige Messerschmidt, maar dat was Piet Meester. Meester woonde aan de rechterkant van het dubbele woonhuis waar Koster nu woont. Links woonden Sijt en Gosse Bloemhof-van Ree. Als Piet en Gerritje met de driewielder aan kwamen rijden, dan stopten ze voor hun huis op de weg, aan de voorkant ging de kap open en dan stapten ze eruit. Daarna duwden ze het autootje samen hun erf op, waar rechts (tegen Sloerd Link aan) een klein schuurtje was, waar het wagentje in werd gereden.
  Ik zou nog doorgeven hoeveel kinderen slager Scheer had, behalve Henk en Hennie, maar dat waren Stijnie,Alie.

 7. frank schreef:

  Dankje Annet voor deze info. Inderdaad, Piet Meester en nu je vertelt over dat achteruit in de schuur duwen weet ik het ook weer. Ik heb nog even gezocht of ik een afbeeldding van zo’n autootje kon vinden maar er zijn verschillende types. Weet jij nog welke het was? Gr frank

 8. margreet schreef:

  Ik ga ff achter zo’n foto aan met info over het autootje. Mijn tante (Gre Meester) is een dochter van Piet Meester. Lijkt mij sterk als zij geen info heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.