Kaartboek Pieter van der Meersch 1686

Deze prachtige tekeningen uit het kaartboek Pieter van der Meesch uit 1686 tonen de landerijen in Bobeldijk in eigendom van het weeshuis in Hoorn.

Let op:  Het westen ligt boven! Ter oriëntatie ; de schuine sloot is de Slimtocht ten noorden van de Bobeldijk, linksonder richting Bobeldijk (=zuidoost), naar rechtsboven (=noordwest) richting de Grootweg. Spoorlijn ontbreekt uiteraard nog …

In het zuiden (rechts op de kaart, zie uitsnede) een fraaie tekening in vogelvlucht van de Bobeldijk met het huis en tuin bij de Berkhouter Brug. Vergelijking met huidige situatie (maps.google.nl) leert dat deze boerderij gestaan moet hebben ter hoogte van Bobeldijk 53.

Tekst in de cartouche: ‘Anno 1686 den 19 en den 26 juny heb ick door ordere van d’e[dele] vaderen van ‘t weeshuis gemeten het lant leggende benoorden de Bobeldijck, nevens de Berckhouter Brugh, dat Jan Kijnsen nu tegenwordich is gebruyckende, en hetzelven groot bevonden binnen sijn kanten, te weten de kortelingh met het huis en thuyn daerop staende 271 1/4 vierkante roeden, en het voorlant 4 morgen en 294 3/5 vierkante roeden, en het afterlant 4 morgen en 261 roeden, en de deemt 406 1/2 vierkante roeden ende Pieter Tuenises lant groot 469 3/20 vierkante roeden. Is tesamen 10 morgen 502 1/2 vierkanten roeden, alles Drechterlanse maet;de 22 november 1687, Albert Jansen van Dam, geadmitteerde lantmeter.’

Onderaan een prachtige landschapstekening met links en rechts van de cartouche aan weerszijden twee weesjongens met landmetersgereedschap (passer en meetlat).

Bron : http://www.westfriesarchief.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.