Bobeldijk 72, v/h Café de Sleutel?

Van Fotoarchief Bobeldijk

Geschiedenis Op 6-12-1875 (not.C.Donker-Benningbroek) koopt Adrianus Mosselman, landeigenaar te Zwaagdijk, het café. Hij laat het nagenoeg geheel slopen en zet er een nieuw pand. Hij deed dit vermoedelijk voor zijn dochter Maartje gehuwd met Lourens Sleutel. Zij worden na de dood van hun (schoon-)ouders officieel eigenaar op 10-5-1890 (not. C.Donker-Benningbroek).

Op 20-3-1906 (not.HWJ Sannes-Hoorn) wordt het pand verkocht aan Sijbrand Kamminga gehuwd met de Bobeldijkse Sijtje Koster. Siep Kamminga uit Hoorn is hier een kleinzoon van.

Indeling van het pand rond 1900, gezien vanaf de voorzijde: rechtsvoor café, daarachter woongedeelte. Linksvoor kruidenierswinkel met daarachter stalling voor enig vee (koeien)

Naamgeving het is mogelijk dat het café in de volksmond café Sleutel of “De Sleutel” werd genoemd. Ik heb hiervoor (nog) geen aanwijzingen gevonden. Wel werd het café na de aanleg van de spoorlijn Hoorn-Alkmaar in 1897 getooid met een bord met daar op: “Caf. Rest. Stationskoffiehuis”. Het lijkt vrij zeker dat dit bord kort na 1897 is aangebracht- café “de Vriendschap, dat eerst ook stationskoffiehuis heette was nog niet gebouwd- in ieder geval zat het er in de 30-er jaren op en is rond 1950 verwijderd.

-Jan Peereboom-

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.