Bevloeren

In het eervorige bericht stond het begrip “bevloeren”. Onderstaande toelichting is afkomstig van een surfrondje op het www.

Volgens www.westfriesarchief.nl werden veel wegen, waaronder de Bobeldijk “bevloerd” met twee platte lagen mopstenen en bestort met kalk of andere fijne puin (soms ook met vermorzelde keisteen, Engelse ballast of zuiver gewassen grind). Uit de archieven van het “Ambacht van West-Friesland genaamd Drechterland en hoofdingelanden van West-Friesland (Drechterland)” -de voorloper van het huidige Hoogheemraadschap(!)- blijkt dat het “bevloeren … van de weg langs de Bobeldijk” op 08-08-1845 werd aanbesteed.

Op oude topografische militaire kaarten van www.watwaswaar.nl is te zien dat vóór die tijd de weg als een “grindweg” wordt beschreven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.