Nieuwe oude foto’s

Op de site  www.ansichtenkaartenberkhout.nl van Co Beemsterboer worden regelmatig nieuwe oude foto’s geplaatst. Zo ook nu weer  een paar prachtige exemplaren. Eentje van het aanleggen van een leiding en één van het huis naast een tankstation in Bobeldijk.  Als je in de archieven kijkt kun je terugvinden dat er in 1927 op  Bobeldijk 95 een vergunning werd aangevraagd “voor het oprichten van een ondergrondse benzine-bewaarplaats van 2000 liter inhoud met een daaraan verbonden aftappomp”  door de “Continental Petroleum Companij”.

Mooie foto’s, met dank aan www.ansichtkaartenberkhout.nl

Van Fotoarchief Bobeldijk

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. annet staal schreef:

  Bij de nieuwste (oude) foto’s van Bobeldijk en het pompstation op nr 95, wil ik wel vermelden dat de Bobeldijk vroeger een andere nummering had. De boerderij waar ik geboren ben is Bobeldijk 84, maar mijn vader heeft me verteld dat het vroeger nr 48 D was. Ik weet niet wanneeer de huisnummers veranderd zijn.
  groet Annet Staal-Koster

 2. Groeten schreef:

  Hoi Annet, de andere nummering is mij ook bekend. Van een aantal is het ook nog te achterhalen. Ik denk zelfs dat in elk geval een deel andersom liep. Misschien dat er iemand is die een soort van “was – is” overzicht heeft?

  Nog even over het pompstation, de Continental Petroleum Companij was een europese voorloper van het huidige Texaco. Op http://www.shebanian.com/blogfiles/texaco_logo_evolution.gif is te zien hoe dit logo zich in de tijd heeft ontwikkeld.

 3. Jan Peereboom schreef:

  Even heel in het kort: uit onderzoek door ondergetekende is gebleken dat sinds ca. 1800 (daarvoor was nauwlijks of geen sprake van enige nummering) de huisnummers in de voormalige gemeente Berkhout werden gewijzigd als er weer een volkstelling was geweest. Dit was meestal om de 10 jaar. Er is alleen een register met oude/nieuwe nummering bewaard gebleven van de periode na WO II. Via het Bevolkingsregister van Berkhout (sinds 1850) in combinatie met kadastrale eigendomsgegevens zou het in veel gevallen mogelijk moeten zijn de nummering te achterhalen. Voor woningen die (veel) verhuurd werden zal het niet meevallen. Plaatselijke bekendheid zou een groot voordeel kunnen zijn, ware het niet dat veel “oudjes” er niet meer zijn.
  Overigens bestaat de huidige nummering sinds 1960, daarvoor was de nummering nog gewijzigd in 1890, 1900, 1910, 1920, 1931 en 1947.

 4. Wim Koster schreef:

  Tot de omnummering van (ik dacht van eerder dan ±1960) hadden alle dorpskernen van de gemeente Berkhout een letter voor het nummer: Berkhout een A, Bobeldijk een D, Baarsdorpermeer een E en De Hulk een F. Spierdijk en De Goorn weet ik niet, maar gezien de volgorde zou dat een B en C geweest kunnen zijn. Wij woonden destijds op Bobeldijk D 66, na de omnummering werd dit Bobeldijk 67 (later kattenpension, nu gesloopt). Destijds begon de nummering aan de Spierdijker kant, nu aan het Oosteinde. Wij woonden dus ongeveer in het midden, daarom hielden we haast hetzelfde nummer. In die tijd kregen straten ook hun naambordjes, de Grootweg, de Slagterslaan, in Berkhout Westeinde, Oosteinde en Kerkebuurt. Voor die tijd waren er volgens mij geen straatnaambordjes. Het westeind van Bobeldijk, tegen Spierdijk aan heette in de volsmond “De kattesteert”, maar dat was niet officieel, was dan ook geen bordje van.

 5. annet staal-koster schreef:

  Leuk om te weten Wim. Dan kan het dus wel kloppen dat mijn geboortehuis D 48 was, als in Spierdijk werd begonnen met de nummering. groet Annet Staal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.