Bobeldijk : een zielig en bedreigd dorp?

In de nieuwsuitzending van RTV NH van donderdag 19 april, aandacht voor Bobeldijk, of zoals op de site Groeten uit Bobeldijk te lezen was: RTV NH zette Bobeldijk op de kaart!.

Nou dat was leuk! Maar wat een teleurstelling! Bobeldijk werd afgeschilderd als een bedreigd, Oost-Gronings gehucht dat dreigt te verdwijnen.  Mensen trokken weg, en daarvoor in de plaats kwamen de ‘rijken’, winkels verdwenen, de kroeg weg, dus ook geen kermis, en ja ook  de boerenbedrijven verdwenen.

Alsof de huizen hier leeg staan  en dichtgetimmerd worden.

Kortom: helemaal niets waar Bobeldijk in te herkennen was.

Wij zijn hier ruim veertig jaar geleden komen wonen. Dat voorjaar werd voor het laatst kermis gevierd bij de kroeg die zijn deuren kort daarna sloot en  winkels waren er ook toen niet en zijn er ook nu niet.

Maar kijk eens naar wat er wel is! Ik zal het niet over de bedrijvigheid hebben (twee dierenpensions, een dierenkerkhof, een cacaofabriek, een kinderdagverblijf , nou kijk verder maar op de site Groeten uit Bobeldijk)

En vooral een heel hechte dorpsleven. Een bloeiende toneelvereniging, met jaarlijks meerdere drukbezochte voorstellingen,  een  florende IJsclub waar menig ander dorp een puntje aan kan zuigen, een schitterende eigen website (Groeten uit Bobeldijk) waar een grote plaats geen slecht figuur me zou slaan, een historische kring die ieder jaar een prachtig boek uitgeeft en vooral heel veel mensen die van hun dorp houden. Die actie voeren tegen  het sluipverkeer.  Die met elkaar genieten van hun dorp en de gezelligheid die het leven op een dorp voor hen met zich mee brengt. Zo werd onlangs nog een fietstocht voor de Bobeldijker vrouwen georganiseerd (met high tea en veel gezelligheid na) gaan er Bobeldijker vrouwen mee doen aan het wildbreiproject tijdens de Kunstweek van Hoorn, nou moet ik nog verder gaan?

Hoezo zielig bedreigd dorp? Een prachtige springlevende  kleine kern, dat zijn we!

Ria

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Helemaal mee eens Ria, zo mag ik het graag horen! Punt is dat diverse omroepen waaronder deze, per se een item wilden maken vóór de lijst gepubliceerd was. Daardoor kenden ze de redactionele toelichting niet die erbij hoort, en dachten diverse omroepen waaronder deze, dat alle plaatsen op de lijst worden bedreigd met verdwijning. Maar dat is maar 1 van de 7 categorieën op de lijst. En die bedoel ik in jullie geval zéker niet!

  Bobeldijk had ik erop gezet omdat jullie voor de postadressen zogenaamd ‘in’ Berkhout wonen, terwijl de officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) toch duidelijk de plaatsnaam Bobeldijk aangeven. Ik constateer met de lijst alleen maar dat dat inconsequent is (en dat het ontbreken van een eigen postadres-plaatsnaam een bedreiging(kje) van de identiteit is van de plaats en haar inwoners.) Wat men daar ja of nee mee doet is vers twee. Dat is aan inwoners en gemeente. Verder roer ik de verkeersproblematiek in Bobeldijk aan, maar ook hier vooralsnog alleen als constatering (van de rust en ruimte die erdoor worden aangetast en in die zin bedreiging), maar ik ga er vanuit dat dat uiteindelijk vast goed komt. De intentie is vooral aandacht vragen voor behoud van identiteit en leefbaarheid van de kleine kernen. Als jullie zo doorgaan zoals jullie bezig zijn zoals ik in je betoog lees, komt dat – of blijft dat – helemaal goed met Bobeldijk!

 2. En Bobeldijk heeft niet alleen een bloeiende en bruisende gemeenschap, maar ook nog een prachtig landschap! Kijk eens naar de foto’s die onze fotograaf van de week in jullie buurtschap heeft gemaakt: http://www.plaatsengids.nl/bobeldijk , dat is toch terecht een pláátje om trots op te zijn en te koesteren!

 3. ria schreef:

  Dag Frank
  Dank voor je reactie. Maar het was geen aanval op jouw werk. Ik vermoedde ik al zoiets, misverstand bij de programmamakers, het ‘bekt’lekker natuurlijk, bedreigd dorp. Vind het heel jammer dat tijdens de uitzending geen aandacht was voor het in onze ogen juist zo positieve en fijne van wonen in Bobeldijk. Inderdaad er zijn geen winkels etc. maar kijk eens wat er wel is!
  Bijzonder dat verband met de postcodes. Ik denk dat dat nog dateert uit de tijd voor de postcodes werden ingevoerd? Als ik me goed herinner was het toen Bobeldijk, post Berkhout. Wij hebben daar regelmatoig discussies over (ook met Berkhouters) en voeren zelf consquent Bobeldijk als plaatsnaam. Het is tenslotte een eigen dorpje met eigen plaatsnaamborden. Maar inderdaad geen eigen postcode. En met je opmerking over het prachtige landschap ben ik het natuurlijk helemaal eens! Dank en veel succes met je mooie werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.