Naaimachine “Bobeldijk”

Tsja, wat hier van te denken… De firma Hamfa besloot op zeker moment een nieuw model naaimachine te gaan produceren ;  de “Bobeldijk”.

Nergens een plaatje van te vinden op internet, behalve op marktplaats. Daar wordt er nu één te koop aangeboden. En als je deze advertentie mag geloven, uniek in z’n soort. Eén van de eerste borduurmachines die gemaakt zijn. Mij zegt het niks, maar het klinkt vooruitstrevend. Of er veel verkocht zijn is mij niet duidelijk.

Waarom het model “Bobeldijk” is genoemd is gissen. Misschien dat de marketing afdeling er een prachtig verhaal bij had. Een “dijk van een machien” of “geen bobbel met een bobel” of zoiets. Wellicht kwam de directeur uit Bobeldijk. Of  uit Haarlem en had hij in het weekend ervoor de wandelroute uit het Haarlems Dagblad gelopen. Geblinddoekt een pijltje gooien op de kaart van Nederland.  Het zou zo maar kunnen.

Maar misschien was het allemaal wel veel simpeler en heette de bedenker van het nieuwe naaimachientje gewoon Jan Bobeldijk. Of Piet

Toch maar ‘ns een mailtje sturen naar Hamfa, misschien dat zij het antwoord nog weten.

En ja, over de Marktplaats advertentie… wie biedt?

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. M. Bobeldijk schreef:

  Mijn grootvader heette Piet Bobeldijk en is een naaimachinehandel begonnen op de Rozengracht in Amsterdam. Later, na de oorlog, hebben mijn ouders de zaak overgenomen. Ze verkochten veel merken naaimachines en deden ook zaken met een fabriek in Hengelo genaamd Hamfa. De machines die daar vandaan kwamen werden onder de naam Bobeldijk verkocht.

 2. frank schreef:

  Waarmee weer een klein Bobeldijk raadseltje is opgelost! Dank!

 3. Monique Bobeldijk schreef:

  Ik heb vanochtend een oude naaimachine bij de kringloopwinkel gekocht van het merk Arel, made in Italy, met een plaatje met de naam Bobeldijk. Die moest ik natuurlijk hebben.

 4. Eva schreef:

  Geweldig! Ik heb hier een naaimachine van ongeveer 90 jaar oud. Een Gritzner die nog met de hand aangedraait moet worden. En op het schuifplaatje onder de naald staat: P. Bobeldijk, Rozengracht 53, Amsterdam. 🙂

 5. ton brungrr schreef:

  Hamfa naaimachines werde in eerste instantie aan de Berfloweg 42 vlakbij het bruggetje over de Berflobeek in Hengelo gemaakt door Fre Hoefsmit een oom van mij Ton Brunger , later is deze verhuist naar Eibergen

 6. dieks kroes schreef:

  Ik heb nog een Husqvarna naaimachinemeubel staan. alles werkt en de garnituren zitten nog in de laden. Op het schuifplaatje een naamplaatje P. Bobeldijk, rozengracht amsterdam. heb geen idee hoe oud het exemplaar is, Ga het uitzoeken en dan op Marktplaats

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.