Toch een kerk in Bobeldijk?

Sinds kort beschikt groeten over een prachtige collectie digitale beelden van Bobeldijk in de vroege vorige eeuw. Afkomstig uit de ansichtkaartencollectie van Arie Tangeman. De komende tijd zullen de foto’s beschikbaar komen in het fotoalbum, de meest bijzondere worden even apart op Groeten geplaatst.

Van Fotoarchief Bobeldijk

Zoals bijvoorbeeld deze. “Lammert” stuurt deze kaart op 16 mei 1923 naar “Mejuff wed Bosma te Langweer Friesland” We zien de “bulloper met bel”, zoals uitvoerig beschreven in het boek “Uit de historie van Berkhout”.

Rechts op de foto zien we de op 6 maart 1967 afgebrande boerderij van Uitenthuis (nu nr. 34). Als we de reeds beschikbare foto’s in het fotoarchief Bobeldijk ernaast leggen zou dit heel goed kunnen. De boerderij ziet er hetzelfde uit, zelfs de knik in het hek is op beide foto’s te zien. De boerderij links is dan de eveneens afgebrande boerderi, nu Bobeldijk 33. Nog meer links op de foto zijn de stijlen van een brug te zien; dit zou dan de brug over de slimtocht moeten zijn. De “waar is dit” vraag lijkt hiermee dus te zijn opgelost.

Maar wat is dat dan daar rechts in de verte?  Het lijkt een hoog gebouw met een spits? Is dit een vergissing van de fotograaf? Heeft hij iets dubbel belicht? Heeft er een tot nu toe geheime kerk gestaan  op de Bobeldijk? Of stond daar iets anders? Wie het weet mag het zeggen…..

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jos van Tilburg schreef:

  Op 6 maart 1967 brandde de boerderij “Welgelegen” van Uitentuis af.(thans Bobeldijk 34 “Uit….en thuis”)
  Lijkt mij onwaarschijnlijk dat de boerderij ook al in 1958 in vlammen opging,

  waarvan akte,

  met vriendelijke groet,
  Jos van Tilburg

 2. Groeten schreef:

  Dag Jos, je hebt helemaal gelijk. Geen idee waarom daar 1958 staat.
  Ik zal het bericht even aanpassen. Is het volgens jou wel de betreffende boerderij van Uitentuis?
  Zo ja, heb je dan enig idee wat dat “kerkachtige gebouw” is op de achtergrond?

 3. Jos van Tilburg schreef:

  Het is inderdaad de stolp Welgelegen en volgens Herman Groot is de kerktoren de graansilo van.., tsja wat zei hij ook alweer…,
  misschien wil de burgemeester van Bobeldijk dit zelf noch even toelichten ?

 4. Wilko schreef:

  Misschien dat men het eens aan Wim Nobel kan vragen, die kan aan zijn moeder vragen wat het voor gebouw was Die weet het misschien nog als ze er nagenoeg naast woonde in haar jeugd??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.