OZB Koggenland 30% omhoog !

Met een verhoging van de OZB van maar liefst 30% die voor rekening komt van de woningbezitters / huurders bezuinigt de gemeente Koggenland in 2011 een bedrag van € 275.000,- Dit terwijl de gemeente over nog zo’n € 27.000.000 (lees : zevenentwintig miljoen euro) aan vrije reserves bezit!

Dit is in ‘t kort de samenvatting van het bericht in de Kogge Express van 20 oktober 2010 (pagina 3).

Uit het bericht blijkt verder dat “het inzetten van de reserves om de oplopende tekorten te dekken zeker op termijn geen oplossing is”. GroetenuitBobeldijk vraagt zich af waarom niet? Is het niet zo dat een dergelijke reserve juist bedoeld is om de huidige crisis het hoofd te bieden? Blijft de recessie eeuwig voortduren? Natuurlijk niet, net zo min als de voorgaande vette jaren eeuwig zouden duren. Jaren waarin de gemeente deze spaarpot heeft opgebouwd, met als reden een reserve op te bouwen om in ongunstigere tijden te kunnen overleven.

Wat doet de gemeente als het tij ten gunste keert? Gaat dan de OZB weer met 30% omlaag? Daarover wordt met geen woord gesproken (hoe zat het ook alweer met dat “kwartje van Kok”?  Zouden we dat ook niet nog ‘ns terugkrijgen?).

Gelukkig is er wel een positief punt volgens burgemeester Sipkes : “De huizenverkoop gaat hier nog steeds goed. Wij verwachten dat de woningmarkt gaat aantrekken” Waarmee ze feitelijk bevestigt dat de huidige situatie ook volgens de gemeente van voorbijgaande aard is, en niet iets is om van in paniek te raken.

Een simpele rekensom leert dat de gemeente op basis van de huidige reserve, zonder verhoging van OZB , nog minimaal 100 jaar vooruit kan. Daarbij zijn de renteopbrengsten van de spaarpot nog buiten beschouwing gelaten.

Kent u nog de “herstart” van het TV programma Barend en van Dorp na een reclameblok?

W A K K E R    W O R D E N  ! ! !

Bobeldijkers (en mede-Koggenlanders) wordt het niet ‘ns tijd om op te staan?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. margo schreef:

  Wellicht massal bezwaar aantekenen. Dit is te zot voor woorden. Waren altijd de laagste in Nederland. Enige verhoging is aanvaardbaar, maar waarom nu meteen 30% en nog wel met zo’n ruime reserve.

 2. margreth schreef:

  Je moet je wel even afvragen van welk bedrag: 30% van € 1,– is maar 30 cent, terwijl 5% van € 10,– al 50 cent is. Dus eerst rekenen dan blazen. En we blijven vogens mij nog steeds te laagste.

 3. Jos van Tilburg schreef:

  n.a.v. het stukje over de OZB , wat eindigt met “Wakker worden”
  hierbij wat nadere informatie :

  http://www.leoverhoef.nl/dossiers/koggenland.html

  ik eindig met : “Slaap maar lekker verder Koggenlanders !!! “

  Groeten van de Rode Baron van Bobeldijk,
  alias Jos van Tilburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.