Bijeenkomst Gemeente – werkgroep verkeer

Bijeenkomst Gemeente-Werkgroep verkeer Bobeldijk 1-11-2010.

Vanochtend hebben we een tamelijk teleurstellende bijeenkomst op het gemeentehuis gehad. Na een korte inleiding volgde er een verkorte presentatie die 4 weken geleden al was besproken met de koggenlandse politiek.

Conclusie (en duidelijk ook het onuitgesproken uitgangspunt) van deze presentatie was dat er eigenlijk geen objectief probleem is op de Bobeldijk. Gezien het aantal gemelde verkeersongevallen(5, waarvan 3 eenzijdig en 2 afgereden spiegels), vastgestelde motorvoertuigbewegingen(ongeveer 300dd), geen duidelijk toename in de afgelopen 4 jaar(behalve zo,n 5% autonome verkeersgroei per jaar) en een sluipverkeer percentage van 16%(algemeen vastgestelde en aanvaarde definitie, uit rapport 2008) is de situatie op de Bobeldijk zeker niet anders dan op andere plattelandswegen. De reactie van de politiek was dan ook “waarom hebben we het hier dan nog over” Er is dus alleen een subjectief probleem. Onveilig gevoel bij aanwonenden, geluidsoverlast, trillingen, slecht onderhoud.

Hier uit voortvloeiend is er dus, ondanks de toezeggingen voor de laatste verkiezingen, geen draagvlak voor drastische maatregelen. Verschillende varianten van afsluiting brengen hoge kosten met zich mee, geven overlast van het omliggende wegen en kunnen leiden tot nog meer afsluitingsverzoeken. Nu ja dat wisten we natuurlijk allemaal al wel. De subjectieve beleving van de aanwonenden en het vastgestelde feit dat er op het 30km traject te hard wordt gereden(gem 56 km/h) kan wel aanleiding zijn om bij het aanstaande groot onderhoud van de Bobeldijk snelheidsbeperkende maatregelen te nemen.

Men denkt dan aan subjectieve rode fietsstroken in het 50 en 60km gebied, versmallingen bij het begin en einde van de bebouwde kom. Punaises, drempels en of kronkels in het 30km gebied. De gemeente en het HHRS gaan hier over nadenken en komen voor het eind van dit jaar nog met voorstellen. Het groot onderhoud is gepland voor 2011 en start waarschijnlijk in de zomerperiode.

De werkgroep verkeer Bobeldijk was uitermate teleurgesteld en blijft zich grote zorgen maken over de verkeersveiligheid op de Bobeldijk. Niettemin moeten we constateren dat afsluiting op dit moment niet haalbaar is. Zo blijven er dus alleen snelheidsbeperkende maatregelen over. Gaan wij hiermee akkoord en gaan we hier over meedenken?

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jos van Tilburg schreef:

  Beste Bobeldijkers,
  het gevoel van teleurstelling van de werkgroep kan ik helaas niet delen.
  Burgers met een kluitje in het riet sturen is immers de specialiteit van de Koggenlandse politiek. Het initiatief is te veel overgelaten aan de raadsleden waarop u bij de gemeenteraadsverkiezingen uw stem heeft uitgebracht. Om een lang verhaal kort te houden, verwijs ik naar mijn voorgaande ingezonden reakties, waarop overigens nauwelijks werd gereageerd.
  Ik herhaal mijn laatste voorstel ; FLITSPALEN !!!!!,
  niet vragen, maar EISEN.

  Welterusten,
  met vriendelijke groet,
  Jos van Tilburg, Bobeldijk 34

 2. frank schreef:

  Beetje sneeuw op de weg en het is meteen stukken rustiger op de Bobeldijk. Heel veel mensen rijden nu over A7 en provinciale wegen van oost naar west en omgekeerd. Hoezo nauwelijks sluipverkeer?

 3. Hans Hellendoorn schreef:

  Zoals Frank terecht aangeeft is het opeens “verdacht stil…” , maar dat er sluipverkeer massaal voorbijkomt wisten we natuurlijk al…

  We zijn het denk ik grotendeels eens met elkaar, wat kunnen we gezamenlijk nu doen? Is de werkgroep nu nog actief? Ik vind de flitspaal eis zeker de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.