Historie Slagterslaan
Slagterslaan 1868
Burgemeester Slagter deelt in 1865 in de Raad mee dat de Heemraden van Drechterland een plan hebben aangenomen om, wanneer de gelegenheid zich voordoet, een weg aan te leggen van Bobeldijk naar Berkhout, deze voor haar kosten te beharden en onderhouden evenals de straatweg van de Leek en Zuidermeer, die nu ten laste is van de banne Berkhout. Ook daarvan wil men het onderhoud overnemen. De onderhandelingen over de aankoop van het land beginnen in 1867. Het land is van Louweris Lakeman. Lakeman vraagt f. 40.- per roede. De burgemeester biedt f. 37.-. Een maand later kan burgemeester Slagter de raad meedelen voor f.38.- per vierkante roede tot overeenstemming te zijn gekomen. Welke maat hier werd gebruikt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk rekende men per 100 vierkante meter dus een are. Men komt dan op f.3800.- per bunder. Zou men met de vierkante Rijnlandse roede rekenen van 14 2/7 m2, dan komt men op het zeer onwaarschijnlijke bedrag van bijna f 27.000.- per bunder.
Het sloten maken langs de weg wordt aanbesteed aan Jan Ruiter. Hij krijgt 30 cent per el voor het slootje ten oosten van de wegen 50 cent per el voor de Laansloot ten westen. Het gelijkmaken van de weg levert hem n og 10 cent per el op. Op 18-9-1868 is de weg al voor het publiek opengesteld en er wordt een druk gebruik van gemaakt. Pas in 1869 zal ze behard worden. De weg zal dan overgedragen worden aan Drechterland, nadat men eerst de beplanting nog voor eigen rekening zal hebben genomen. Die winter zal het voetpad over de weg nog wel dras zijn, zodat men besluit Lakeman te vragen in dat geval zijn land als voetpad te mogen gebruiken. Lakeman gaat daarmee akkoord, echter niet langer dan tot maart. De vergoeding zal f 20.- bedragen. 16-12-1868 staan de Groot Edel Achtbaren toe dat de Slagterslaan, zoals de weg dan genoemd wordt, aan het Ambacht Drechterland overgaat.
Er blijkt in 1871 een poging gedaan te zijn een straatweg in Berkhout te krijgen. Men deed een verzoek om 800 ellen straat in de kom van de gemeente aan te leggen. Drechterland wees het af.
Bron : Zo was het in Berkhout
Bobeldijk ontleent zijn naam, wat het laatste deel betreft, natuurlijk aan de dijkfunctie, die ze oorspronkelijk bekleedde. ‘Bobel’ betekent ‘waterbies’.Biezen zullen er in dit lage gebied genoeg gegroeid hebben. In vorige eeuwen schreef men meestal Bobbeldijk. Een andere verklaring zou dan zijn dat de dijk zo ‘bobbelig’ was, het Westfriese woord voor hobbelig. Deze verklaring lijkt helemaal zo gek niet, als we bedenken dat de dijken vaak van vrij slappe specie werden gemaakt of ermee gerepareerd. Door ongelijk krimpen was de waterpaslijn al spoedig verdwenen.
Bron: Uit de Historie van Berkhout 1968
Opmerkelijk: De in 1868 aangelegde nieuwe weg, Slagterslaan, werd door mijn grootvader Cornelis Slagter (1903-1979, gewoond te Bobeldijk 83 en 75) nog in mijn lagere schooltijd (60-er jaren) de Nieuwe Weg genoemd en dat terwijl de weg al in de tijd van zijn overgrootvader Jan Slagter (neef van burgemeester Pieter Slagter), die ook al in Bobeldijk (nr.75) woonde, was aangelegd.
Binnen de eigen kring bleef men dus nog lang praten over de Nieuwe Weg. Op de plek van de Slagterslaan was eerst een landpad (lopen): de Oosterlaan. Westelijker lag nog de Westerlaan, deze begon ongeveer tegenover dierenpension “het Schipperke” en kwam uit in het Westeinde van Berkhout tegenover tuincentrum “De Eeuwige Lente” van de fam. Hart. De Westerlaan werd ook na de aanleg van de Slagterslaan nog gebruikt. Het bruggetje dat het Westeinde met de Westerlaan verbond staat afgebeeld in het boekje “Berkhout in oude ansichten”, foto nr. 43.
Enige toevoegingen aan bovenstaande “aanleg Slagterslaan 1868”
Genoemde Lourens Lakeman op wiens land de Slagterslaan werd aangelegd woonde in een boerderij, die stond in het Oosteinde van Berkhout waar nu de fam. Peter Bot (Bot Installatiebedrijf) woont. Op het land oorspronkelijk behorende bij die boerderij is later het eerste deel van Nieuwbouw-Oost aangelegd.
In 1868 werd nog als oppervlaktematen gehanteerd:
Bunder = Hectare = 10.000 m2
Roede = Are = 100 m2
El = Centiare = 1 m2
Jan Ruiter moest dus nog heel wat vierkante meters uitgraven. Overigens had hij aan de Oosterlaansloot aan de westzijde van de Slagterslaan wel niet zoveel werk, want die was er al. Mogelijk moest hij ook de dammen maken ter ontsluiting van de landerijen op de weg.